Projecten

Diabetesverpleegkundige

In november 2004 werd op initiatief van Stichting COGESUR het startsein gegeven voor de opleiding tot diabetesverpleegkundige in Suriname. Deze opleiding was alleen mogelijk door een intensieve samenwerking van Nederlandse partners (Stichting Langerhans, de Hogeschool Rotterdam, de Hogeschool Utrecht en de EADV) met Surinaamse instanties. De opzet van het project was dat Stichting COGESUR en haar Nederlandse partners zich na drie jaar terug zouden trekken uit het project. Bij het Surinaamse opleidingsinstituut COVAB zijn de structuren zowel in materieel opzicht als in deskundigheid dusdanig aanwezig dat het zelfstandig de opleiding kan voortzetten. Het Wereld Diabetes Fonds heeft het project gesponsord.

28 studenten hebben hun diploma behaald, waarbij de nadruk ligt op preventie van Diabetes Mellitus. Voorlichting en informatieverstrekking zijn hierbij belangrijke elementen. De DVK’s krijgen ook onderwijs in podotherapie en voetzorg, zodat zij zorg kunnen verlenen en nazorg kunnen bieden. Het plan is om voetzorg op te nemen in de opleiding door de toevoeging van een module voetzorg. Stichting COGESUR besteedt ook aandacht aan het verenigen van DVK’s in een beroepsvereniging om hun positie in de gezondheidszorg te versterken. Daarnaast worden 18 wondzorgspecialisten opgeleid, die eveneens een volwaardige rol in het zorgsysteem moeten krijgen. Stichting COGESUR ondersteunt voorlichting aan medisch specialisten en bevordert deskundigheid.


Twinningproject

In samenwerking met Surinaamse partners zijn vanaf 2016 Twinningprojecten van start gegaan. Een door de Nederlandse overheid gesubsidieerd project omvat de volgende hoofdonderdelen:

  1. Opleiding podotherapie
    Dertig kandidaten zijn opgeleid tot podotherapeut. De opleiding werd uitgevoerd in samenwerking met One Stop Shop (OSS) Nickerie-Paramaribo en het Elsje Finck-Sanichar College C.O.V.A.B (Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen). Isala Kliniek (Zwolle) heeft het inhoudelijk deel verzorgd. Om vroegtijdig uitval te voorkomen zijn in 2016 voorbereidingen getroffen voor individuele coaching van deelnemers.
  2. Ontwikkeling OSS tot diabetescentrum
    Tijdens dit project is tevens gewerkt aan de doorontwikkeling van de OSS tot diabetescentrum. De verzamelde gegevens geven inzicht in de kosten van enerzijds de behandeling door OSS en anderzijds de behandeling via het ziekenhuis. De analyses en bevindingen zijn gebruikt voor wetenschappelijke publicaties.
  3. Doorontwikkeling met inzet software
    Zorgvernieuwing door het toevoegen, updaten en automatiseren van diagnose- en behandelingsprotocollen binnen het integrale zorgprogramma van de OSS, inclusief een pilot van een app-based e-health applicatie ter ondersteuning van zelfmanagement voor diabetes- en CVR-patiënten, verruiming van de capaciteit van de OSS door efficiënter en gestructureerder te werken en deskundigheidsbevordering onder zorgverleners via trainingen, en het genereren van onderzoeks- en resultaatdata. Educatie en training van het medisch personeel van de OSS in het zorgvuldig en effectief werken met het vernieuwde CariCare-programma.


De rol van Stichting COGESUR

Stichting COGESUR treedt op als Twinningpartner in Nederland, werkt samen met de Surinaamse partners en houdt toezicht op de voortgang en financiën van het project.


Uitbreiding One Stop Diabetes Shop

De one stop shop voor chronische ziekten is een concept, gebaseerd op het samenbrengen van diensten die noodzakelijk zijn om goede zorg voor personen met chronische ziekten te waarborgen. De initiatiefnemer en trekker van de one stop shop is Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES). Vanuit Nederland werken Stichting COGESUR en Stichting Langerhans samen aan de doorontwikkeling.


De Lionsclub Leidschendam heeft eind 2016 na een inzamelingsactie een geldbedrag gedoneerd voor de uitbreiding van OSS Brokopondo, besteding aan diverse faciliteiten en de aanschaf van hulpmiddelen.


Verder heeft Stichting COGESUR het Albina Ziekenhuis onderstend bij het aantrekken van medisch specialisten. Dit ziekenhuis werd in 2017 opgeleverd.


Symposium 25-jarig bestaan

In 2020 zijn er voorbereidingen gedaan voor een symposium in Suriname in het kader het 25-jarig bestaan van Stichting COGESUR met thema’s als:

  • Gezondheidsvoorlichting
  • Effectmeting van voorlichtingsmateriaal
  • Gezondheidsvaardigheden en de integratie van laaggeletterdheid in de DVK-opleiding.


Wegens de coronapandemie zijn de werkzaamheden niet voortgezet.


Ondersteuning Ziekenhuis

Stichting COGESUR heeft in 2023 een donatie gedaan aan het MMC Nickerie Ziekenhuis voor de aanschaf van een Hamilton T1 beademingsapparaat voor de spoedeisende hulp aan kinderen. Ondanks de coronapandemie in de afgelopen jaren, heeft Stichting COGESUR steun verleend aan het MMC Nickerie Ziekenhuis. Twee medisch specialisten uit het bestuur van Stichting COGESUR hebben pro deo medische zorg verleend aan de patiënten van het ziekenhuis.

COGESUR